Tehnici de măsurare a nivelului: Minimizarea depunerilor pe sonda radar cu undă ghidată

Aplicațiile de măsurare a nivelului în procesarea gazului natural, condensatului și țițeiului au cerințe speciale care nu sunt întotdeauna evidente altfel decât prin experiența practică în teren. Un exemplu este potențialul de acumulare  sau depunere de substanțe solide sau alte materiale pe o sondă radar cu undă ghidată.

În aplicațiile de procesare a gazului natural, condensatului și țițeiului se pot întâlni parafină, asfalteni, hidrați, impurități și murdărie. Gradul în care acestea pot să se acumuleze pe sondele radar cu unde ghidate (GWR) variază în funcție de aplicație. Chiar și în aplicații în care acumularea nu apare în mod obișnuit, nu este frecventă, aceasta poate apărea în timp, în perioadele reci, sau atunci când instalațiile sunt pornite sau oprite din cauza fluctuațiilor de temperatură, presiune și material de proces. La fel ca în cazul coloanelor de distilare, camerele de imersie externe pot necesita curățare din când în când. Mai jos sunt câteva practici recomandate care pot minimiza acumularea și pot reduce timpul de întreținere.

Detectarea acumulării pe sondă

Experiența din teren a inginerilor  AMETEK a condus la dezvoltarea unor tehnici simple, dar eficiente, de măsurare a nivelului pentru a aborda problemele legate de acumulari care nu pot fi observate în fișele tehnice.

Utilizarea de sonde GWR coaxiale de dimensiuni mari, cu mai mult spațiu liber intre sonda și exterior, reduce șansele de acumulare.
Luați în considerare utilizarea unei sonde speciale pentru montare în cameră de imersie ori de câte ori este posibil. Magnetrol® oferă o gamă unică de sonde pentru montare în camere externe, care combină sensibilitatea și performanța asociate cu sondele coaxiale cu imunitatea la vâscozitate a unei sonde de tip tijă.
Izolați gâturile sondelor de prea plin pentru a reduce orice răcire în partea superioară a sondei în interiorul vasului sau a camerei de imersie externă.
Camerele de imersie ar trebui izolate chiar și în locațiile cu vreme caldă. Diferența de temperatură între un vas cald (cum ar fi un separator) și camerele de imersie neizolate poate fi semnificativă, ducând la depunerea de parafină și/sau creșteri de vâscozitate.
Izolați flanșele camerelor de imersie pentru a reduce orice răcire în partea superioară a sondei.
Utilizați sonde cu conexiune de spălare integrată pentru a simplifica spălarea/dizolvarea parafinei sau impurităților. Conexiunile de spălare sunt o opțiune disponibilă la toate sondele GWR coaxiale Magnetrol®.

Funcția de detectare a depunerii pentru Eclipse Model 706

Deși tehnologia GWR are multe avantaje, ca o tehnologie de tip contact, sonda poate fi supusă acumulării de materiale provenite din mediul de proces, în special fluide vâscoase sau lipicioase. Cu toate acestea, un transmitator GWR cu diagnoză avansată poate detecta și monitoriza acumularea pe sonda, permițând utilizatorului să programeze curățarea și întreținerea înainte de a apărea o problemă. O altă opțiune este acoperirea sondei cu PFA (sau similar) pentru a reduce frecarea și acumularea de materiale sau pentru a ajuta în medii corozive (porturi de spălare pot fi, de asemenea, furnizate pentru curățarea in-situ). În funcție de aplicație, tehnologia de măsurare fără contact (deși nu este complet lipsită de potențiale probleme de acumulare și acoperire) poate fi preferabilă în aplicații cu probleme de acoperire, coroziune sau instalare.

În plus față de sondele opționale acoperite cu PFA, traductoarele radar Eclipse au diagnoză proactivă capabilă să detecteze acumulările, astfel încât să știți când să programați curățarea și întreținerea.

Depuneri pe sondă

Atunci când este activată funcția de detectare a depunerii pe Eclipse Model 706, forma undei este scanată la fiecare cinci minute, monitorizând până la cinci locuri de acumulare.

VERIFICAȚI  DEPUNEREA FRECVENT
Astfel încât o problemă peste noapte (cum ar fi condensarea ocazională pe suprafața de etanșare a unei sonde pentru abur) să fie observată.

FRECVENTA INTERVALELOR DE VERIFICARE
Intervalul dintre verificările de rată variază. Depinde de viteza de creștere a acumulării.

COMPARARE
În timpul unei scanări, atunci când se detectează o acumulare, locurile de depunere sunt verificate în raport cu toate locurile înregistrate anterior.

SEMNAL DE IEȘIRE
Afișată ca procent în comparație cu valoarea pragului actual, această funcție poate fi folosită de către client ca o variabilă dinamică HART (SV, TV sau QV) pentru întreținerea proactivă.

Exemplu de depunere pe o sondă

Pentru citirea procentuală a depunerii forma undei este scanată între suprafața de etanșare sau distanța de blocare (care este mai mică pe sonda) și începutul impulsului de nivel sau sfârșitul sondei (care este mai mare pe sonda).

Contactați-ne pentru mai multe informații despre minimizarea acumulării pe sonda radar cu unde ghidate sau descărcați Brosura Radar Leader.